Ongeluk in een klein hoekje

Een man wordt opgenomen met hevige pijn in de bovenbuik, misselijkheid en braken. Hier is meer aan de hand dan een doordeweekse galcrisis of leverstoornis.

Lees meer »

Achter de schermen van de wondzorgkliniek

Het eerste gebod in de wondzorg: beter te vroeg dan te laat. "Huisartsen die zien dat het met een wonde niet de goede kant opgaat of dat de heling stagneert, verwijzen best door naar de wondzorgkliniek", zegt wondzorgverpleegkundige Filiep Manderyck.

Lees meer »

Steeds meer artsen opereren met robot

Sinds mei vorig jaar opereren de urologen in het Jan Yperman Ziekenhuis met de hightech operatierobot Da Vinci Xi, onder meer voor prostaatwegnames, het wegnemen van niertumoren en reconstructieve ingrepen op de nier. Maar het toepassingsgebied is breder. Onlangs voerden dokter Johan Fierens (algemeen en abdominaal chirurg) en dokter Olivier Brouckaert (gynaecoloog) hun eerste robotoperatie in ons ziekenhuis uit.

Lees meer »

Operatierobot biedt grote voordelen voor de patiënt

“Operaties met de robot zijn minder invasief waardoor de patiënt kleinere littekens heeft en minder postoperatieve pijn ondervindt", legt uroloog dr. Bruno Bamelis uit. "Er is ook minder risico op complicaties. Verder brengt opereren met de robot veel minder bloedverlies met zich mee, waardoor een bloedtransfusie praktisch nooit meer nodig is. En niet onbelangrijk: dit alles betekent ook een veel korter ziekenhuisverblijf, zodat de patiënt sneller naar huis kan: van 8 à 10 dagen naar nog amper een tweetal voor het volledig wegnemen van de prostaat bijvoorbeeld.”

Lees meer »