Steeds meer artsen opereren met robot

Gepubliceerd op 20 augustus 2021 om 08:42

Sinds mei vorig jaar opereren de urologen in het Jan Yperman Ziekenhuis met de hightech operatierobot Da Vinci Xi, onder meer voor prostaatwegnames, het wegnemen van niertumoren en reconstructieve ingrepen op de nier. Maar het toepassingsgebied is breder. Onlangs voerden dokter Johan Fierens (algemeen en abdominaal chirurg) en dokter Olivier Brouckaert (gynaecoloog) hun eerste robotoperatie in ons ziekenhuis uit.

Dokter Johan Fierens: “De eerste robotoperatie hier was een laparoscopische gastric bypass als vermageringsoperatie. Het is de bedoeling om dat in de toekomst uit te breiden naar onder andere een volledige wegname van de maag, doorgaans omwille van tumoren. Daarnaast zouden we met de collega-chirurgen ook nog uitbreiden naar operaties in de onderbuik, endeldarm- en buikwandchirurgie.”

Dokter Olivier Brouckaert voerde intussen meerdere hysterectomieën uit. “Het voordeel van de robotgeassisteerde hysterectomie is dat we minimaal invasief te werk gaan. Hierbij maken we slechts enkele kleine gaatjes van 8 mm in de buik in plaats van een grote incisie van 15 cm. Patiënten hebben hierdoor minder pijn, gaan sneller op ontslag en lopen minder risico op complicaties.”

Op deze minimaal invasieve manier kunnen we tegenwoordig soms ook myomen wegnemen bij vrouwen die hun baarmoeder wensen te behouden. De robot kan ook een meerwaarde zijn bij bepaalde oncologische gynaecologische ingrepen.

“Een ingreep via kijkoperatie biedt tal van voordelen: patiënten kunnen sneller naar huis, kunnen sneller opnieuw eten en drinken, ondervinden minder pijnklachten, verliezen minder bloed en herstellen in het algemeen veel sneller in vergelijking met een klassieke operatie", aldus dokter Johan Fierens. "Als we de ingreep met de robot kunnen uitvoeren hopen we dit proces nog te optimaliseren en het herstel nog te versnellen.”

Ook onze verpleegkundigen hebben een belangrijke rol binnen de robotchirurgie. Ze dekken voor de operatie de robot steriel af en leggen het nodige materiaal klaar. Wanneer de arts de robotarmen op de patiënt koppelt, helpen ze ook de robot installeren. Ook tijdens de operatie assisteren ze de arts met bepaalde handelingen zoals de camera of een instrument reinigen, en instrumentenwissels.

Dr. Olivier Brouckaert

Dr. Johan Fierens

Dr. Johan Fierens aan de robot

De verpleegkundigen maken de robot klaar voor gebruik