Spataderchirurgie

Hieronder vindt u de nodige informatie over de de operatie voor spataders die u zal ondergaan. Aarzel niet om uw arts of verpleegkundige om inlichtingen te vragen bij eventuele onduidelijkheden.

Wat zijn spataders?

We hebben 2 soorten bloedvaten in ons lichaam, de slagaders (arteriën) en de aders (venen). Door de slagaders stroomt bloed, voorzien van zuurstof en voedingsstoffen, van het hart naar alle weefsels en organen. Aders voeren het zuurstofarme bloed terug naar het hart en de longen, waar het opnieuw van zuurstof wordt voorzien.

Fotos Klikken om te vergroten

In de benen moeten de aders het bloed van beneden terug naar het hart pompen, tegen de zwaartekracht in. Kleppen in die aders voorkomen dat het bloed terug naar beneden kan stromen. Er is een diep en een oppervlakkig systeem die met elkaar in verbinding staan.

 

Als deze kleppen niet meer volledig sluiten, zal de bloedstroom vertragen en soms zelfs teruglopen. De druk in de ader neemt dan toe, waardoor deze breder wordt. Als de aders van het oppervlakkigsysteem breed en uitgezet blijven, noemen we ze spataders.

Waarom moet ik een operatie ondergaan?

Spataders zijn op zich meestal niet gevaarlijk. Ze moeten vaak enkel behandeld worden als u er last van heeft. Typische klachten van spataders zijn tintelingen, jeuk, pijn, vermoeidheid en een zwaar gevoel in de benen. Verder kan u de spataders ook laten behandelen als u het storend vindt dat de spataders zichtbaar zijn (esthetisch).

Als de spataders erg groot zijn en te lang bestaan kunnen ze aanleiding geven tot opstapeling van vocht in de benen, verkleuring-verlittekening van de huid en zelfs ontstaan van wonden door de chronische overdruk op deze.  Zie hieronder voor de verschillende gradaties in ernst.

 

Fotos Klikken om te vergroten

Beperkte spataders.

Echte spataders

Uitgebreide spataders met verkleuring van de huid (okerdermatitis)

Verlittekening van de huid (atrofie blanche)

Open wonde

Soorten behandelingen voor spataders

Om deze spataders te behandelen hebben we verschillende mogelijkheden. Welke behandelingen mogelijk zijn voor u zal de chirurg met u bespreken want elk soort spataders vraagt een andere behandeling.

  • Niet-operatief:
    • Voldoende lichaamsbeweging en vermijden van langdurig rechtstaan zijn erg belangrijk om spataders te voorkomen. Ook als u ervoor kiest om spataders te laten behandelen is dit erg belangrijk om een goed resultaat te hebben op lange termijn.
    • Dragen van steunkousen: steunkousen moeten op maat aangemeten worden en zorgen ervoor dat er een constante druk is op de bloedvaten, dit helpt om het bloed uit de bloedvaten naar boven te duwen zodat dit niet in de aders blijft stilstaan.
    • Sclerotherapie voor de kleinste spatadertjes (blauwe lijntjes in de huid) kan uw chirurg een irriterende stof inspuiten in het bloedvat. Hierdoor gaat het bloedvat dichtkleven en verdwijnen de lijntjes. Deze behandeling kan gewoon op de raadpleging gebeuren.
    • Foamtherapie voor de iets grote bloedvaten: hierbij wordt dezelfde irriterend stof ingespoten maar in de vorm van schuim. Hierdoor gaat het bloedvat dichtkleven en wordt dit verteerd door het lichaam.  Deze techniek gebeurt ook gewoon op de raadpleging.
  • Operatief:
    • Laser- of radiofrequente ablatie (RFA)
    • Stripping
    • Geëtageerde excisies of flebectomies
    • Crossectomie

Deze operaties worden later nog uitgelegd.

Operatie in daghospitalisatie

Deze operaties kunnen meestal in daghospitalisatie doorgaan. Dit betekent dat u ’s morgens binnenkomt in het ziekenhuis, de operatie ondergaat en ’s avonds terug naar huis kan gaan. Om dit vlot te laten verlopen zijn er een aantal aandachtspunten die hieronder besproken worden.

Voorbereiding op de ingreep

Voorbereiding thuis

Scheren

Om de operatie vlot en netjes te laten verlopen is het belangrijk dat het haar van het been/de benen wordt weggeschoren. Daarom is het belangrijk dat u de dag voor de operatie dit thuis al doet. U moet de zone scheren van de lies tot aan de enkels.

Eten en drinken

U mag op de dag van de operatie niets meer eten, drinken of roken vanaf middernacht. Als u dit toch zou doen is de kans groot dat de operatie moet worden uitgesteld.

Medicatie

Uw chirurg zal met u overlopen welke medicatie u nog mag innemen de dag van de operatie. Ook indien u bloedverdunners inneemt zal de chirurg dit met u bekijken.

Steunkousen

Na de operatie is het belangrijk om steunkousen te dragen. Uw chirurg zal dus een voorschrift maken op de raadpleging zodat u de steunkousen al kan gaan afhalen voor de operatie. U moet deze zeker meebrengen op de dag van de operatie.

Vervoer van en naar het ziekenhuis

U moet er rekening mee houden dat u na de operatie niet zelf met de auto zal mogen rijden gedurende 24 uur. Het is dus belangrijk om iemand te voorzien die u kan brengen en komen halen.

Thuisverpleging regelen

Na de operatie zal u enkele dagen spuitjes moeten krijgen met bloedverdunner. Hiervoor zal een thuisverpleegkundige moeten langskomen. U kan dit zeker op voorhand al regelen en krijgt dan een attest mee na de operatie. Als u de spuitjes zelf wilt zetten, vraag dan zeker uitleg aan de verpleegkundige op de afdeling.

 

Voorbereiding in het ziekenhuis

U meldt zich de dag van de operatie aan in het ziekenhuis op het afgesproken uur. Stiptheid is belangrijk om de planning van de operatie te kunnen garanderen!

Enkele aandachtspunten worden nagevraagd en nagekeken door de verpleegkundigen:

  • Bent u nuchter voor de operatie? Dus heeft u niet meer gegeten of gedronken sinds middernacht?
  • Voor welke operatie komt u en welke zijde (links of rechts of beide) zal geopereerd worden? Dit wordt ook aangeduid met een blauwe sticker.
  • Is het been aan die zijde goed geschoren zoals hierboven beschreven?
  • Heeft u de steunkousen meegebracht?
  • Wat mag u niet dragen tijdens de operatie:
    • Ringen, juwelen, piercings (deze kunnen brandwonden veroorzaken)
    • Tandprothesen die uitgedaan kunnen worden.
    • Bril, contactlenzen
    • Nagellak en make-up dienen verwijderd te worden.
  • U zal een operatiehemdje krijgen en verdere uitleg krijgen van de verpleegkundige.

Verloop van de ingreep

De operaties voor spataders gebeuren in de operatiezaal terwijl u in slaap bent (algemene narcose) of met een epidurale verdoving (ruggenprik). De anesthesist zal met u bespreken welke verdoving het beste is voor u.

Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende operaties:

1.Laser- of radiofrequente ablatie:

Hierbij wordt er een laser- of RFA-draad opgeschoven in de ader om deze langs de binnenkant toe te branden.

 

2.Stripping of klassieke manier:

Hierbij wordt de ader opgezocht met een kleine insnede in de lies. Nadien schuiven we een draad op in de ader, meestal tot in het onderbeen. Tot slot wordt de ader over deze draad uit het lichaam getrokken.

 

3.Geëtageerde excisies of flebectomieën:

Meestal gebeuren de flebectomieën aanvullend na stripping van de grote ader.  Soms kan het echter voldoende zijn om enkel de grote spataders te verwijderen zonder stripping of laser toe te passen.  Hierbij maken we op verschillende niveaus heel kleine sneetjes om de ader hier op te vissen en in stukjes eruit te halen.

 

4.Crossectomie:

Hierbij wordt er een insnede gemaakt in de lies.  De ader en de zijtakken worden opgezocht, afgebonden en doorgeknipt in de lies.  Dit is de eerste stap bij een stripping procedure maar kan ook op zich voldoende zijn als ingreep.

Risico’s

Spatader chirurgie is een veilige operatie met weinig complicaties en een vlot herstel. Iedere operatie kan complicaties met zich meebrengen. Zo zijn er ook bij deze operatie enkele risico’s:

  • Wondinfectie: elke operatie waarbij er een wonde gemaakt wordt heeft ook een risico op wondproblemen. Als de wonde rood is, er vuil vocht uit de wonde komt of u koorts krijgt, dan moet u dit zeker laten nakijken.
  • Trombose: bij operaties aan aders is er een risico om klontertjes te krijgen in de aders. Daarom schrijven wij u de eerste dagen bloedverdunners voor en moet u de steunkousen zeker dragen zoals voorgeschreven. Als u toch een sterk gezwollen been krijgt, dan moet u dit zeker laten nakijken.
  • Nabloeding: na deze operatie is het normaal om kleine bloeduitstortingen ( blauwe plekken) te krijgen. Deze verdwijnen nadien ook gewoon weer. Bij het verdwijnen kan het zijn dat deze enkele weken wat harder aanvoelen.  Deze verdwijnen spontaan na enkele weken. 

Ziekenhuisverblijf

Zoals hierboven beschreven zal uw operatie waarschijnlijk in dag hospitalisatie verlopen.

Na de operatie blijft u nog enkele uren in het ziekenhuis tot u goed wakker bent of de ruggenprik uitgewerkt is. Wij kijken de wondjes nog eens na om zeker te zijn dat alles rustig is. De verpleging helpt u de steunkousen aan te doen.

De chirurg komt u na de operatie ook zeker nog even zien vooraleer u naar huis mag gaan.

Terug thuis

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten na de operatie:

  • Steunkousen moeten na de ingreep ongeveer een maand gedragen worden. De eerste twee weken dag- en nacht en nadien mag dit enkel overdag.  Je kan niet genoeg je kousen dragen.  Hoe meer hoe lievere maar we proberen ook rekening te houden met het comfort van de patiënt. 
  • Wondjes en hechtingen: de wondjes moeten in principe enkel verzorgd worden met een droog verbandje (pleister). Als er toch meer verzorging van de wonde nodig is, zullen wij een attest voor de thuisverpleegkundige meegeven.

De wondjes zullen gesloten worden met een hechting.  De draadjes mogen na 10 tot 12 dagen verwijderd worden bij de huisarts of bij ons op de raadpleging.

  • Bloedverdunners: na de operatie zal de chirurg u zeggen welk type het meest voor u geschikt is. Soms worden spuitjes meegegeven of soms zijn het pilletjes. Een voorschrift en attest voor de thuisverpleegkundige ( voor het toedienen van de spuitjes) wordt meegegeven.
  • Pijnstilling: bij pijn kan u natuurlijk een pijnstiller innemen, wij zullen u hiervoor ook de nodige voorschriften meegeven.
  • Hoe sneller u de dagdagelijkse activiteiten herneemt hoe liever we het hebben. U luistert naar uw lichaam.  Indien te veel pijn, doet u het wat rustiger aan.  Rust met de benen in hoogstand is de beste manier.  Indien het allemaal vlot verloopt mag u binnen de pijngrenzen eigenlijk alle fysieke activiteiten doen.  Gebruik je gezond verstand en overdrijf niet.
  • Een douche nemen ’s morgens kan. De wondjes worden in principe beschermd met waterdichte pleisters.  Indien een pleister los komt.  Wondje met handdoek of met de haardroger droog maken.  Even ontsmetten en nieuwe pleister aanbrengen.  Nadien opnieuw kousen aan doen.  Hiervoor wordt in principe ook een voorschrift voor thuisverpleging meegegeven, indien hulp nodig zou zijn.

Wij zullen u een afspraak meegegeven voor de control raadpleging 4 weken na de operatie.


Heeft u nog vragen of bemerkingen in verband met deze onderwerp?
Aarzel dan niet om uw arts te contacteren.
Heelkunde (route 51) 057 35 72 00, secheelkunde@yperman.net