Intracaverneuze injecties

Wat zijn intracaverneuze injecties?

Het gaat hier over inspuitingen in de zwellichamen van de penis. Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer naar de zwellichamen (twee zijreservoirs van de penis) toe, waardoor de penis hard wordt. Bij erectiestoornissen is die functie echter aangetast. 

Een vaatverwijdende stof wordt met een zeer fijne naald ingespoten aan de basis van de penis. Deze stof doet de slagadertjes maximaal opengaan, zodat de penis maximaal doorbloed wordt. Dit leidt tot een goede erectie.

Is het wel iets voor mij?

Deze therapie wordt voorgesteld wanneer medicatie onvoldoende werkt of teveel bijwerkingen geeft. Het feit dat het gaat om een injectie zorgt frequent voor wat terughoudendheid, wat volledig normaal is. De ervaring leert echter dat de tevredenheid over deze oplossing zeer hoog ligt.

Waarom wordt de eerste injectie hier op consultatie gegeven?

Hiervoor zijn twee redenen. Ten eerste is niet iedereen geholpen met dezelfde dosis. Indien de erectie dus onvoldoende sterk is na een eerste inspuiting, moet de dosering aangepast worden! Vaak moet gezocht worden naar een dosis die voor u de juiste is. Ten tweede vereist de injectie enige techniek die we u hier aanleren.

Wat zijn de bijwerkingen?

Over het algemeen bemerken we een hoge tevredenheid van deze behandeling. Echter zeldzaam kunnen er bijwerkingen optreden. Na wat oefening wordt het prikken vrijwel pijnloos. Indien de injectie niet in propere omstandigheden gebeurt, is er een klein risico op infectie.
Bij langdurig gebruik kan ook littekenweefsel ontstaan, wat hard aanvoelt. Om dit te vermijden wordt aangeraden om de injectieplaats te roteren.
Een ernstige bijwerkingen is het krijgen van een erectie die meer dan 4 uur aanhoudt (priapisme). Dan dient u naar de spoedgevallen te komen. Door het geleidelijk aan opdrijven van de dosis is dit echter uiterst zeldzaam geworden.

Hoe spuit ik het product in?

Bepaal eerst de plaats van injectie. Houd hiervoor de penis met uw niet-dominante hand horizontaal. Kies een plaats ongeveer halverwege of iets naar u toe. Blijf uit de buurt van de eikel.
De zwellichamen bevinden zich aan de zijkant. Prik dus niet boven- of onderaan.  De beste positie is schuin bovenaan. Zie hiervoor ook bijgevoegde tekeningen.
Prik steeds in een hoek van 90°, dus recht op de penis.

Desinfecteer vervolgend de huid van de penis op de plaats waar u gaat prikken.
Breng de naald volledig in tot aan de basis. Geen zorgen, deze is zeer fijn en kort.
Spuit de voorgeschreven dosis traag in en verwijder de naald. Druk gedurende 1 minuut ter hoogte van de punctieplaats om een eventuele bloeduitstorting te voorkomen.
De erectie zal ontstaan na 5-10 minuten.

Intracaverneuze Injecties

Heeft u nog vragen of bemerkingen in verband met deze onderwerp?
Aarzel dan niet om uw arts te contacteren.
Urologie (route 51) 057 35 72 00, secheelkunde@yperman.net